Tervetuloa blogiimme!
Ilahdumme kommentistasi, joten jätä mielelläsi käynnistäsi jälki :) Myös vieraskirja on käytettävissä.
Ethän kopioi tekstiämme tai kuviamme ilmaan lupaamme.
Ethän kopioi tekstiämme tai kuviamme ilmaan lupaamme.
Lehtokotilo Arianta arbustorum
Lehtokotilo on eurooppalainen kotilolaji ja elää myös Suomen luonnossa. Suomessa se elää merenrannikolla lehdoissa ja sisämaassa puutarhoissa. Liikkuvat usein myös teillä ja pyöräteillä. Paikoin lehtokotilo on levinnyt massaesiintymiksi ja puutarhureiden harmiksi saakka.
Lehtokotilot saattavat kulkea yön aikan lähes 10 metriä, palaten aamun sarastaessa lähelle lähtöpaikkaa. Tiheissä kannoissa kotilot jäävät mahdollisesti palaamatta ja levinnäisyysalue laajenee tällä tavoin.
Tuntomerkit: Kuori muodoltaan pyöreä ja sen korkeus 16-20 mm, leveys 20-24 mm, väri läikikkään ruskea, mustia pilkkuja ja keltaisia täpliä, ei napaa. Itse eläin kuoren sisällä on noin 3-4 cm pitkä. Väri voi vaihdella yksilöiden välillä harmaan valkeasta mustaan, riippuen ravinto- ja kosteusoloista.
Elinikä: luonnossa 4-6 vuotta
Sukukypsyys ja muniminen: Sukukypsän yksilön tunnistaa kuoren suun eli huulen väristä- joka on sukukypsällä lehtokotilolla paksuuntunut ja vaaleareunainen. Sukukypsyyden lehtokotilo saavuttaa parin vuoden ikäisenä. Lehtokotilot munivat yleensä luonnossa ollessaan kesällä ja alkusyksyllä, mutta olosuhteiden ollessa suotuisat, ne voivat munia useitakin kertoja kesän aikana.
Horrostaminen: Lehtokotilot horrostavat luonnossa talvisin. Talvilevolle käydessään ne kaivautuvat maahan ja karikkeeseen muodostaen kuoren suuaukolle suojakalvon. Mikäli kesä on pitkäjaksoisesti kuuma ja kuiva, ne saattavat horrostaa myös kesäisin. Kesähorroksesta lehtokotilot heräilevät jälleen sään muuttuessa kosteammaksi.
Ravinto: Lehtokotilot ovat kaikkiruokaisia ja syövät luonnossa vihreitä kasveja, leviä, jäkälää, sienirihmastoa ja jopa raatoja. Kasveista erityisesti pehmeälehtiset ovat sen suosikkeja. Lehtokotilo voi syödä päivässä ravintoa määrällisesti jopa kolmasosan painostaan.
Lähteet:
http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=24533
http://fi.wikipedia.org/wiki/Lehtokotilo
Kotilo- ja simpukkaharrastajan opas: Kirsi Hutri & Tiina Mattila (1991)
Pikkuötökät talossa ja puutarhassa: Lars-Henrik Olsen & Jakob Sunesen (2006)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti